Etalagebenen

Wat zijn etalagebenen?

Heb je vaak last van een onverklaarbare pijn in je benen tijdens of na het bewegen? Dan heb je mogelijk te maken met Claudicatio Intermittens, oftewel etalagebenen. Etalagebenen ontstaan doordat de slagaders in de benen vernauwd zijn. De vernauwing zorgt voor een verminderde aanvoer van bloed en dus van zuurstof naar de beenspieren. De symptomen van etalagebenen zijn pijn of steken in je voeten, kuiten, billen en/of dijbenen tijdens het lopen of bewegen.

De klachten komen voornamelijk voor op het moment dat je in beweging bent omdat de beenspieren dan meer zuurstof nodig hebben. Wanneer je intensiever beweegt, hebben je spieren dus meer zuurstof nodig. De klachten kunnen ook voorkomen bij lage temperaturen.

Pijn in de benen kan behoorlijk vervelend zijn tijdens je dagelijkse bezigheden. Een logisch gevolg van pijnlijke benen is dat je minder gaat bewegen. Hierdoor vermindert de conditie en dit kan weer andere klachten tot gevolg hebben. Het is dus erg belangrijk om te blijven bewegen! Zo krijgen de etalagebenen geen vat op jouw dagelijkse leven en ontstaan er geen nare bijverschijnselen.

Behandeling voor etalagebenen

De eerst stap naar herstel is in actie komen. Belangrijk daarbij is dat je jezelf voorneemt om meer te gaan bewegen en gezonder te gaan leven. Denk aan een gezond voedingspatroon en stoppen met roken. Fysio+zo helpt je bij het realiseren van het eerste doel: in ’actie’ komen. Onze fysiotherapeut stimuleert je om in beweging te komen en daardoor de problemen van etalagebenen te verminderen. Dit doet zij door gericht advies te geven hoe en in welke frequentie je je moet bewegen. Je kan je aanmelden bij onze praktijk voor gericht advies én er is de mogelijkheid om in een trainingsgroep te bewegen. Dit doe je dan samen met andere mensen die te maken hebben met de vervelende gevolgen van etalagebenen.

Fysio+Fit is aangesloten bij : www.chronischzorgnet.nl

Heb je vragen over Claudicatio Intermittens dan kun je ons altijd contacten.

René van Gilst is onze specialist voor training bij etalagebenen.

Bel direct

of mail voor een afspraak