skip to Main Content

Etalagebenen ontstaan doordat de slagaders in de benen vernauwd zijn. De vernauwing zorgt voor een verminderde aanvoer van bloed en dus van zuurstof naar de beenspieren. Het gevolg is direct op te merken; u krijgt pijn in uw voeten, kuiten, billen en/of dijbenen tijdens het lopen of bewegen.

Heeft u dus vaak last van uw benen tijdens of na het bewegen, dan heeft u mogelijk te maken met Claudicatio Intermittens, oftewel etalagebenen. De klachten komen voornamelijk voor op het moment dat u in beweging bent omdat de beenspieren dan meer zuurstof nodig hebben. Indien u intensiever beweegt, hebben uw spieren dus meer zuurstof nodig. De klachten kunnen ook voorkomen indien de temperaturen lager zijn.

Pijn in de benen kan behoorlijk vervelend zijn tijdens uw dagelijkse bezigheden. Een logisch gevolg van pijnlijke benen is dat u minder gaat bewegen. Hierdoor vermindert de conditie en dit kan weer andere klachten tot gevolg hebben. Het is dus erg belangrijk om te blijven bewegen, ondanks het feit dat u met een vervelend probleem zit. Zo krijgen de etalagebenen geen vat op uw dagelijkse leven en ontstaan er geen nare bijverschijnselen.

De eerst stap naar herstel is dat u in ’actie’ komt. Belangrijk daarbij is dat u uzelf voorneemt om meer te gaan bewegen en gezonder te gaan leven. Denk hierbij aan een gezond voedingspatroon en stoppen met roken. De fysiotherapeut kan u helpen bij het realiseren van het eerste doel: in ’actie’ komen. De fysiotherapeut stimuleert u om in beweging te komen en daardoor de problemen van etalagebenen te verminderen. Dit doet zij door u gericht advies te geven hoe en in welke frequentie u moet bewegen. U kunt zich aanmelden bij onze praktijk voor gericht advies en er is de mogelijkheid om in een trainingsgroep te bewegen samen met andere mensen die te maken hebben met de vervelende gevolgen van etalagebenen.

Fysio+Fit is aangesloten bij claudicationet:  www.claudicationet.nl

Back To Top