Psychosomatische fysiotherapie

Wat is Psychosomatische fysiotherapie?

Psychosomatische fysiotherapie is een specialisatie waarin de behandeling gericht is op spanning- of stress gerelateerde klachten. Ook wordt deze therapie toegepast bij onverklaarde pijn en vermoeidheid. Dit worden ook wel psychosomatische klachten genoemd.

De oorzaak kan van lichamelijke en/of geestelijke aard zijn. Dit zijn fysieke klachten die mogelijk verband houden met een verstoring in de balans tussen lichamelijke en psychische belasting, in relatie tot de omgeving.

De samenhang tussen lichamelijke klachten en psychische overbelasting is aanvankelijk niet zo duidelijk. De lichamelijke signalen worden vaak eerst genegeerd of verkeerd geïnterpreteerd. Als de klachten na verloop van tijd toenemen, levert medisch onderzoek niet veel op. Een duidelijk medische diagnose is vaak niet te stellen wat je een gevoel van onbegrip kan geven.

Psychosomatische klachten en oorzaken

Wanneer je mogelijke psychosomatische klachten ervaart heb je meer last van pijn en vermoeidheid. Ook kan het zijn dat je wat prikkelbaarder en gespannen bent. Deze symptomen kunnen verband houden met bepaalde levensomstandigheden. Hieronder een lijst met mogelijke oorzaken van psychosomatische klachten:

  • Hoge werkdruk
  • Conflicten
  • Emotionele gebeurtenis(sen)
  • Relationele problemen
  • Verlies van dierbaren
  • Ernstige ziekteprocessen

Indien deze omstandigheden langere tijd aanhouden kunnen ze jouw evenwicht verstoren. Hierdoor neemt jouw weerstand zowel fysiek als mentaal af en kunnen er psychosomatische klachten ontstaan.

Heb je vragen over psychosomatische klachten dan kun je ons altijd contacten. Rutger de Koning is onze psychosomatische fysiotherapie specialist.

Bel direct

Bel direct

of mail voor een afspraak