Longrevalidatie (COPD)

Wat is COPD?

De afkorting COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease (Chronische Obstructieve Long Ziekte). COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem.

Mensen met chronische longziekten (COPD) worden door inspanning benauwder. Dat weerhoudt ze ervan in beweging te blijven. Maar wie minder beweegt, wordt minder fit en heeft meer energie nodig voor dagelijkse dingen. Als die inspanningen al een hele opgave zijn, staat je hoofd al helemaal niet naar extra bewegen. Zo worden COPD-patiënten steeds meer benauwd. Door inspanningsangst bewegen nog minder en kunnen ze steeds minder. De beperkingen in het dagelijks leven worden langzaam steeds groter. De mogelijkheid bestaat zelfs dat mensen in een sociaal isolement komen wat kan leiden tot neerslachtigheid. Dit is ook een versterking van de inactiviteit.

Genezen van COPD kan helaas niet. Voor COPD- en astmapatiënten bieden wij longrevalidatie aan. Hierbij haal je door ademhalingsoefeningen en een beweegprogramma op maat alles eruit wat erin zit.

Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) heeft in samenwerking met het Long Fonds, TNO en de katholieke universiteit van Leuven het beweegprogramma COPD ontwikkeld. Dit beweegprogramma heeft als doel jou te leren om dagelijks voldoende te bewegen. En vooral om te blíjven bewegen, want bewegen is noodzakelijk voor het verbeteren van jouw gezondheid.

Je doorloopt het beweegprogramma samen met een fysiotherapeut van Fysio+zo. Onze fysiotherapeuten voldoen aan de kwaliteitseisen van het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie. Zij zijn speciaal opgeleid voor de behandeling van COPD. Jouw begeleiding is dus in goede handen!

Behandeling tijdens longrevalidatie

De fysiotherapeut zal tijdens het eerste gesprek beginnen met het afnemen van een aantal testen. Aan de hand van de resultaten wordt er een beweegprogramma voor je op maat gemaakt. De testen laten zien wat jouw huidige conditie is en welke bewegingen je kunt maken.

Na afloop van het beweegprogramma zal de fysiotherapeut een opnieuw een test afnemen en de resultaten en de voortgang met je bespreken.

Wat zijn de voordelen van longrevalidatie?

De voordelen van longrevalidatie zijn minder benauwdheid, groter fitheidgevoel en verantwoord bewegen! Je leert de angst voor inspanning overwinnen of juist om jouw tempo aan te passen. Je krijgt door een beter fitheidgevoel meer zelfvertrouwen en ervaart minder beperkingen in het dagelijks leven. Een belemmerende factor kan zijn dat je verkeerde gedachten hebt over jouw ziekte en hoe er mee om te gaan. Zelfvertrouwen krijgen is het sleutelwoord.

Vergoeding longrevalidatie

Jouw longarts bepaalt welke vorm van longaandoening je hebt. Dit bepaalt de ernst van de aandoening. Heb je COPD GOLD 2-4 dan kom je in aanmerking voor een vergoeding. Voor meer informatie kun je contact opnemen met onze praktijk.

Heb je vragen over COPD of longrevalidatie dan kun je ons altijd contacten. Rutger de Koning en Rene van Gilst zijn hierin onze specialisten.

Bel direct

of mail voor een afspraak