skip to Main Content

Voor COPD en astmapatiënten bieden wij een longrevalidatie aan. Hierbij haalt u, door het volgen van een beweegprogramma op maat, eruit wat erin zit. U krijgt door een beter fitheidgevoel meer zelfvertrouwen en ervaart minder beperkingen in het dagelijks leven.

Mensen met COPD worden door inspanning benauwder. Dat weerhoudt ze ervan in beweging te blijven. Maar wie minder beweegt, wordt minder fit en heeft meer energie nodig voor dagelijkse dingen. Als die inspanningen al een hele opgave zijn, staat je hoofd al helemaal niet naar extra bewegen. Maar zo worden mensen steeds meer benauwd en gaan ze door inspanningsangst nog minder bewegen en kunnen ze steeds minder. Hun beperkingen in het dagelijks leven worden langzaam steeds groter. De mogelijkheid bestaat zelfs dat mensen in een sociaal isolement komen wat op zijn beurt weer kan leiden tot neerslachtigheid en een versterking van de inactiviteit.

Een beweegprogramma op maat kan mensen met COPD helpen om deze neerwaartse spiraal te doorbreken.

Elke dag verantwoord bewegen

Het Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF) heeft in samenwerking met het Astma Fonds, TNO en de katholieke universiteit van Leuven het beweegprogramma COPD ontwikkeld, speciaal voor mensen met COPD.  Het beweegprogramma heeft als doel u te leren om dagelijks voldoende te bewegen en vooral te blijven bewegen, want bewegen is noodzakelijk voor het verbeteren van uw gezondheid.

U doorloopt het beweegprogramma samen met een fysiotherapeut van onze praktijk. Dit is een fysiotherapeut die voldoet aan de kwaliteitseisen van het Centraal Kwaliteitsregister Fysiotherapie. Deze fysiotherapeut is daarnaast speciaal opgeleid voor het beweegprogramma COPD. Uw begeleiding is dus in goede handen. Tijdens het programma werkt u samen met uw fysiotherapeut om gezond en verantwoord te bewegen.

Wat levert het beweegprogramma u op?

Minder benauwdheid, groter fitheidgevoel en verantwoord bewegen! U leert uw angst voor inspanning overwinnen of juist uw tempo aan te passen. Een belemmerende factor kan zijn dat u verkeerde gedachten heeft over uw ziekte en hoe er mee om te gaan. Zelfvertrouwen krijgen is het sleutelwoord.

Uw persoonlijke beweegprogramma

De fysiotherapeut zal beginnen met een eerste gesprek en het afnemen van een aantal testen. Hierdoor kan hij of zij u een beweegprogramma op maat aanbieden. De testen laten zien wat uw huidige conditie is en welke bewegingen u kunt maken. Na afloop van het beweegprogramma zal de fysiotherapeut een soortgelijke test afnemen en met u de resultaten en de voortgang bespreken.

Vergoeding

Uw longarts bepaalt welke vorm van longaandoening u heeft. Dit bepaalt de ernst van de aandoening. Heeft u COPD GOLD 2-4 dan komt u in aanmerking voor vergoeding. Voor meer informatie kunt u contact opnemen met onze praktijk.

Back To Top